viernes, 3 de octubre de 2008

Entrevista a Manuel Gomicia / mestre



Manuel Gomícia: “ha de ser l'Estat l'encarregat de la educació dels seus ciutadans, no pot delegar l'educació en cap institució privada”

“Parlen molt de l'Educació a la Ciutadania quan no és per a tant. I la religió? En un estat aconfessional no és lògic que existisca com a assignatura.”

Manuel Gomícia Giménez, de 49 anys, ha segut Director de l'IES Cotes Baixes durant 20 anys. Este enginyer tècnic elèctric, nascut a Elda però alcoià d'adopció, finalitzava voluntàriament este passat juny el seu llarg mandat. En una entrevista molt divertida Manuel ens mostra com ha aconseguit mantindre's 20 anys en el càrrec. Perquè Manolo, com el coneixen tots, és una persona molt simpàtica, agradable, que es fa comprendre fàcilment però sobretot amb un gran sentit innat de la justícia. Amb ell coneixem més coses del sistema educatiu actual a més de recordar el gran canvi que ha pegat l'institut més demandat pels joves alcoians.

- Des de quan treballes a l'ensenyança?
“Des dels 22 anys, encara no havia acabat la carrera, perquè abans podies ensenyar des de la FP.”
- I molt temps portes a l'institut Cotes Baixes?
“L'institut va nàixer en 1982 de l'antiga Escola Industrial quan es va separar l'educació superior de la tècnica. Jo ja treballava en l'Escola Industrial, vaig accedir al càrrec de director en el 89 i el passat juny ho vaig deixar. Per tant, en els seus inicis Cotes Baixes era un institut de formació professional fins que amb la LOGSE entrem ja com a institut de secundària.”
- Perquè vas deixar el càrrec de Director del centre?
“Perquè crec que ja tinc el purgatori mínim (rises) Ja feia 4 anys que volia finalitzar però no em van deixar ja que no hi havia ningú més que volguera. No obstant este any vaig que no contundentement perquè és hora que altres persones facen coses noves.”
- No et sens rar?
“Clar que sí! M'he tirat 20 anys manant i tots em feien cas i ara comencen a no fer-me (rises) No sé molt bé el que fer perquè em sent avorrit però estic content d'haver-ho fet, a més em van dedicar una despedida sorpresa molt xula... estic molt content d'este professorat.”
- Què et sembla que els xiquets entren als 12 anys a l'institut?
“Quan va començar a fer-se junt a estos xiquets venien també quatre mestres des del col·legi. Però no va ser un problema perquè en 12 anys són encara xiquets i el canvi és molt fàcil. De fet, és una de les coses que més m'agrada de la Secundària perquè abans venies adolescent i notaves més el canvi.”
- Però van haver molts pares que es van queixar...
“Són teories en les que no participe. Jo considere que no és bo que un jove estiga des dels 2 fins als 16 anys en el mateix lloc. Quina necessitat de relació té una persona de 14 o 15 amb un xiquet de 8 anys? És més lògic açò, xiquets ja majors i adolescents junts perquè tenen més afinitat i en la resta d'Europa és així.”
- Cotes Baixes va ser un dels primers instituts en oferir l'ESO quan va haver la polèmica...
“Si, nosaltres i Pare Vitòria. Sembla que sols se'n recorden de l'educació en contades ocasions. Ara per example amb ‘Educació per la ciutadania' estan ací tots barallant-se per a allò que reialment no és per a tant. En aquella època recorde un dia que estàvem de reunió en l'Ajuntament i van entrar els pares... que fort (rises)”
- Fa anys Cotes Baixes semblava tindre ‘mala imatge'...
“Ens ha costat molt canviar la imatge i eixe va ser un dels principals objectius de la meua direcció. Diuen que venia mala gent així que el que vam decidir fer és donar la millor docència possible i tractar molt bé als alumnes per que quan estos acabaren els estudis ens recomanaren i ha funcionat perquè hui en dia som l'institut que més demanen. No entenc perquè alguns centres semblen tindre ‘mala fama', de fet, en els selectius sempre anem tots per l'estil, a més, és que no pot canviar massa.”
- Els mestres no donen el que volen?
“Com a director no controles quins mestres venen perquè els professors passen una oposició però existeix un currículum que els mestres han de seguir i el cap d'estudis vigila que la programació es complisca. Està clar que dins de l'aula no saps allò que es fa però hui en dia tots els professors intenten fer-ho, uns en més gràcia que altres però cada un té el seu estil. “
- És l'ESO roina per obligar a estudiar fins 16 anys?
“Això és un problema i és el que pitjor està solucionat en el sistema. Teòricament la idea que els xavals estudien fins als 16 és molt bona però ni l'Estat ni la Conselleria s'han preocupat de la gent que no arriba. Hi ha moltes persones que tenen problemes des de la Primària. I el que no pot ser és preocupar-se sols dels que van la universitat.”
- Hi ha molt fracàs escolar...
“Ara estem en un 40% de fracàs en Educació Secundària i això és una barbaritat. En Alemanya sols tenen un 16%.”
- I els Programes de Garantia Social o PGS?
“Este curs s'ha implantat el Programa de Qualificació Professional (PCUPI) que comença a partir 3er ESO. Es tracta de dos cursos de formació professional on si aproven se'ls donarà un títol reconegut. Ací a Cotes Baixes estem fent un PCUPI de Mecànica i un altre de Tèxtil i estem tenint molts bons resultats. Són grups reduïts i un itinerari alternatiu.”
- No et veiem massa convençut...
“La solució no és fer estos PCUPI ja que el problema està en Primària perquè l'Administració no s'ha preocupat en actualitzar-la. S'ha reformat la Secundària, la FP i la Universitat però de la Primària no s'ha canviat ni la metodologia, ni els recursos, ni les classes de reforç... així que si un xiquet té dificultats d'aprenentatge als 8 anys quan arriba a nosaltres als 12 anys la personalitat està ja creant-se i costa molt canviar-lo. L'única solució és separar eixe xic a un grup més reduït però segueix pensant que es pot fer més.”
- Eres defensor de la educació pública?
“A mort (rises) Sempre he estudiat en centre públic i com a ideologia pense que ha de ser l'Estat l'encarregat de la educació dels seus ciutadans, no pot delegar l'educació d'un país en cap institució privada. Jo no soc crític amb les persones que ho fan perquè estan fent la seua tasca però considere que açò que passa ací a Alcoi és una barbaritat, en el seu moment haurien d'haver-se construït 3 ó 4 col·legis més i altres 2 instituts per a arribar a tots. “
- Però existeix la creença que en una escola privada s'ix millor preparat que en una pública...
“Mentida. ¿Perquè? Perquè la formació depèn de moltes coses però sobretot del professor i el millor professorat està en una pública ja que l'accés és mitjan una oposició. La crítica que se'ns fa és que com a funcionaris a voltes et fas un deixat però jo també podem fer la mateixa crítica als mestres que porten anys en la privada. I no oblidem que el nostre objectiu és formar als ciutadans i en la privada catòlica està la doctrina.”
- Estàs en contra de l'assignatura de religió?
“No li veig sentit. Parlen molt de l'Educació a la Ciutadania quan no es per a tant però... i la religió? En un estat aconfessional no és lògic que existisca com a assignatura. A França tu pots firmar un conveni amb l'església pel qual en cada col·legi hi haja un assessor catòlic que t'atendrà als alumnes o farà tallers i activitats extraescolars però... classe de religió?”
- Està boja la joventut de hui en dia?
“Jo diria que la joventut actual és millor que la meua, està més preparada perquè la meua no va tindre la sort de tindre formació...”
- Este any la FP ha tingut més matrícula que la universitat?
“Quan hi ha crisi sempre es busca més estudiar formació professional perquè la gent es més pràctica. L'actual FP és molt bona i l'empleabilitat és directa ja que els alumnes estan fent pràctiques durant 3 mesos en una empresa i moltes vegades es queden ja alli a fer faena. De fet, ara la universitat està canviant per fer-la més pràctica ja que s'han adonat que la formació teòrica no és suficient.”

0 comentarios:


Per saber l'hora arreu del mon

Click! el lloc que vols saber l'hora



La pàgina es teva... EL GRATIS / plaça d'espanya, 14 / alcoi 03801

Design by Dzelque Blogger Templates 2007-2008