viernes, 9 de mayo de 2008

Entrevista amb Javier Balaguer Blasco Director de cine alcoià

Javier ha estat present a produccions com Indiana Jones i James Bond
“Per a rodar Argentina no et fa falta estar allí pots recrear-ho ací perquè excepte la selva a Espanya pots ambientar-ho quasi tot”
En la meua època era molt difícil entrar en el cine, quan jo vaig començar era molt familiar i havies d’entrar per mig d’algun conegut.


Javier Balaguer Blasco, de 46 anys, és un director de cinema alcoià afincat a Madrid. Encara que les seues primeres passes les va fer com fotògraf de premsa i moda prompte li va cridar l'atenció el món de la filmació i començà a participar en diferents tipus de produccions. Després va arriba la seua òpera prima ‘Solo mía' amb la que va aconseguir quatre nominacions als ‘Goya' a més de sacsar la crítica cinematogràfica i l'opinió pública amb un tema tant actual com són els maltractaments. Sense dubte podem afirmar que, després d'una llarga i intensa carrera per aconseguir dirigir les seues pròpies pel·lícules, a Javier no li espanten els reptes.

- Com vas començar al món de la fotografia?
“Als 19 anys me'n vaig anar a fer un curs de fotografia professional a Madrid i des d'aleshores que estic per allí. Vaig estar com a fotògraf ‘freelance' fins 1984 i a partir d'ahí vam muntar la productora ‘Isis' i vam començar a produir videoclips de música com ‘Embrujada' de Tino Casal o ‘Un hombre lobo en París' de La Unión entre molts altres. En aquella època a Espanya no es feien molt estes coses i va ser el meu primer contacte amb la imatge en moviment.”
- I el pas que et va portar al cinema?
“Vaig començar com a auxiliar, meritori, ajudant de direcció...”
- Però de fer fotografies a contar històries hi ha una gran diferència...
“Jo ho veig més com una evolució ja que vaig passar per totes les etapes i finalment semblava que arribava un moment en el que tens la necessitat de fer-ho. Però tampoc m'havia plantejat ser director, per dir-ho d'alguna manera, després de treballar tant vols contar tu mateix les històries i no ajudar a que les conten.”
- Quines pel·lícules has fet fins ara?
“Com a director ‘Solo mía', ‘Escuela de Seducción' i la pel·lícula documental ‘Oriundos de la noche' per a la República Dominicana.”
- Eixe és el teu últim treball?
“Si i no sé si s'estrenarà ací, és una pel·lícula documental on es narra la vida de tres personatges de la República Dominicana en l'època de Trujillo.”
- Quina és la primera pel·lícula que vas fer?
"Solo mía' i vam tardar 4 anys perquè ningú volia fer-la. La vam rodar a 2001 i encara que els maltractaments eren un problema que existia cap persona volia parlar d'això directament. Crec jo que ‘Solo mía' és la primera pel·lícula a nivell mundial que parla de la violència de gènere.”
- I perquè eixe tema?
“Estava escrivint uns guions amb un amic però veiem que els guions eren molt cars de produir i decidirem buscar una altra historia. Així és com llegint una notícia en el periòdic, d'eixes tan tristes en les que un home havia matat la seua dona, se'ns va ocorre la idea. Pensàvem que les causes de l'atur i l'alcohol que explicaven a la notícia no eren suficients per arribar a eixos extrems. I vam començar a investigar.”
- Et vas involucrar totalment...
“Vam estar des d'un primer moment informant-nos de totes estes situacions. I la veritat és que tristament la pel·lícula continua tenint molt d'èxit.”
- Tristament?
“Si perquè la utilitzen molt per a explicar tot el tema dels maltractaments ja que nosaltres al guió vam desgranar quin era realment el problema que hi havia en una parella i ara s'utilitza a instituts i a centres de maltractaments com un instrument de treball.”
- Buscaves fer cine social?
“Sobretot el que volíem era que la gent sàpia que no es tan fàcil, la violència de gènere o domèstica no s'arregla dient ‘és que li pega perquè beu o perquè es droga'. La violència de gènere va més enllà parlem d'un problema que la gent no coneix perquè passa, és un problema d'educació social.”
- I vas aconseguir ser nominat als ‘Goya' per ella.
“Va estar nominada a quatre ‘Goyas' per la millor actriu principal, el millor actor principal, la millor cançó i el millor director novell. Després no vaig guanyar cap però si que va ser una satisfacció.”
- Com vas decidir els actors?
“Paz Vega aleshores començava a ser coneguda gràcies a la televisió i acabava de rodar ‘Lucía y el sexo'. També vam tindre a Sergi López que encara que ací no era molt conegut a França el tenien com un grandíssim actor. A més, una de les coses que van fer anar ‘Solo mía' es que Sergi va guanyar el premi al millor actor europeu i un Cèsar a França. Després de 4 anys durant els quals ningú volia fer-se càrrec de la pel·lícula ens va ajudar la seua presència per a aconseguir-ho.”
- Després vas rodar ‘Escuela de Seducción' amb Victòria Abril...
“Esta comèdia va arribar en 2004 perquè m'apetia canviar de temàtica. A més, vaig tindre molts bons actors en esta pel·lícula, vora 100, com Javier Veiga, Carmen Machi, Neus Asensi, Pepe Viyuela...”
- Quins són els teus nous projectes?
“Ara estic buscant diners (rises) A vore si alguna televisió vol comprar-ho, sobretot tindre drets d'emissió. Tenim dos guions, un drama social i un thriller.”
- Era més fàcil ser fotògraf?
“Com a fotògraf ‘freelance' fas fotos i les intentes vendre. Com a director una pel·lícula no es fàcil de traure-la avant perquè suposa molts diners.”
- Què costa més dirigir o aconseguir els diners?
“Aconseguir els diners, al menys en el meu cas. Tècnicament jo sé fer una pel·lícula, una altra cosa es que siga bona o roín (rises)”
- El teu nom apareix als crèdits de ‘James Bond y el mundo nunca es suficiente'...
“Si he treballat com a Cap de Localitzacions en dues pel·lícules de James Bond però la part que es rodava a Espanya. Recorde que vam filmar el Guggenheim, en Bárdenas que era Turquia i en Conca que havia de ser la Capadòcia. Són les coses del cinema. A més, vaig fer ‘Indiana Jones y la última cruzada' ja que a Almeria es va rodar tot el tros del tanc en el desert i també es va fer alguna cosa en Guadix i Granada. Una altra pel·lícula va ser ‘Las aventuras del baron Munchaussen' amb Terry Gillian.”
- Canvia molt treballar en una producció espanyola a una americana?
“Ells tenen una indústria i porten moltíssima gent però també els americans tenen produccions més xicotetes. Però està clar que quan es tracta d'Indiana Jones o James Bond allí porten un equip molt fort.”
- Sembla que Espanya és un país atractiu per a produccions estrangeres...
‘Conan', ‘Patton', ‘Lawrence de Arabia'... Per a rodar Argentina no et fa falta estar allí pots recrear-ho perfectament ací perquè hi ha molta diversitat de paisatges. Excepte la selva a Espanya pots ambientar-ho quasi tot a més les grans produccions desplacen a molta gent i necessiten gent competent on van a rodar.”
- En quins altres films has participat?
“En pel·lícules de Gonzalo Suárez, Manolo Gómez Pereira, Pilar Miró, Carlos Saura...”
- De segur que tindràs més d'una anècdota...
“Una anècdota curiosa i més internacional és quan vaig fer de meritori de direcció i doble de llums de Tony Curtis en ‘The last of Philip Banter'. A eixa pel·lícula feia els cafès o em quedava vigilant per que no passara ningú.”
- Vas començar des de zero...
“En la meua època era molt difícil entrar en el cine, quan jo vaig començar era molt familiar i havies d'entrar per mig d'algun conegut.”


0 comentarios:

Per saber l'hora arreu del mon

Click! el lloc que vols saber l'hora

La pàgina es teva... EL GRATIS / plaça d'espanya, 14 / alcoi 03801

Design by Dzelque Blogger Templates 2007-2008